Buiten Adem

Nieuwsberichten

Foto: John van Gelder

Buiten Adem Sport & Leefstijl trots op
Label Preventiecentrum NL Actief

16-09-2020   

DRUTEN - Buiten Adem Sport & Leefstijl, gevestigd in leefstijlcentrum de Remise in Druten, heeft als eerste sportboetiek in de regio het keurmerk NL Actief preventiecentrum in handen.

Onbezorgd sporten en bewegen, dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het voor vele mensen niet, bijvoorbeeld omdat ze een ziekte of aandoening hebben. Dat vraagt om speciale begeleiding van professionals met verstand van zaken en gevoel voor mensen. Centra die gespecialiseerd zijn in leefstijlbegeleiding van mensen met (een verhoogd risico op) een chronische aandoening zoals hartfalen, diabetes type 2, niet aangeboren hersenletsel, kankerpatiënten, maar ook met overgewicht/obesitas. In deze Preventiecentra kunnen zij veilig, verantwoord en met plezier sporten.

Samenwerking

Een NL Actief Preventiecentrum werkt samen met huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten en met de gemeente. Deze partners in zorg verwijzen door naar de NL Actief Preventiecentra, omdat ze weten dat die de juiste zorg leveren en de professionals over de juiste kwalificaties beschikken.

Breed palet van gezonde leefstijl

Met andere woorden: bij een NL Actief Preventiecentrum is deze doelgroep in goede handen. Niet alleen als het gaat om sporten en bewegen, maar ook om het brede palet van gezonde leefstijl: bewegen, slaap, voeding, ontspanning en balans in mentale belastbaarheid. 

Groeien in kracht en conditie

Fedosja Mencke vertelt: 'Zelf ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met obesitas en overgewicht, diabetes type 2, hartfalen en kanker-patiënten. Het gaat hier echt om het individu die met een ziekte kamt en geholpen wordt door bewegen. Je ziet deelnemers groeien in kracht en dat is prachtig! Mensen krijgen het gevoel dat ze iets doen aan hun lichaam, fitheid en conditie en voelen zich veel beter.

En wat ook heel belangrijk is: ze kunnen sporten met anderen die dezelfde aandoening hebben. Dat zorgt voor meer onderling begrip voor elkaars mogelijkheden, uitdagingen en beperkingen. En zorgt er ook voor dat deze groep niet thuisblijft, maar letterlijk en figuurlijk in beweging komt.

Buiten Adem geeft  dan ook een impuls aan het versterken van sociale relaties en het tegengaan van eenzaamheid.'

Gemoedelijk en gezellig

Mandy van Barneveld vult aan: 'Deelnemers geven aan dat ze het fijn vinden op hun eigen niveau te kunnen. Het mooie van Buiten Adem is dat de sfeer tijdens de lessen gemoedelijk en gezellig is en de trainingen gevarieerd zijn. Voor mensen met bijvoorbeeld obesitas en overgewicht bieden we een leefstijlprogramma aan. Wij begeleiden ze in de voeding en daarnaast sporten ze twee keer in de week. Werken aan een gezonde leefstijl in combinatie met bewustwording, voeding en bewegen, dat werkt het beste. We geven les in kleine groepen van maximaal vijf personen of individueel.'

Sportboetiek

Buiten Adem is geen sportschool, maar een sportboetiek: kleinschalig, laagdrempelig en met erkende begeleiding. Zonder doorverwijzing kun je ook terecht bij Buiten Adem Sport en Leefstijl en natuurlijk ook altijd voor vrijblijvend advies.

Maas & Waler

‘Buiten Adem’ Sport en Leefstijl streeft naar een gezonde Leefstijl als medicijn,

DRUTEN- Gezonde Leefstijl als medicijn,

Leefstijl als medicijn krijgt op dit moment steeds meer aandacht. En terecht! Van veel leefstijlprogramma’s is bewezen dat ze beter werken dan de beschikbare medicatie, bij mensen met overgewicht, obesitas, hart en vaatziektes en diabetes type 2. In tegenstelling tot medicatie, hebben de gezonde leefstijlprogramma’s geen negatieve bewerking. Mensen gaan zich juist beter voelen, vallen af, de huid wordt beter, de stoelgang verbetert en vaak voelen ze zich fitter dan ooit.

Een kleine verandering in leefstijl kan al positieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Natuurlijk weten we ook dat gedragsverandering moeilijk kan zijn. Wij mensen zijn nu eenmaal gehecht aan onze gewoontes.

Pas als je weet wat je eet, kun je kiezen het te veranderen. Afvallen begint dus bij bewustwording. Houd iedere dag bij wat je eet in een voedingsdagboek van Buiten Adem, zo krijg je beter inzicht in wat je eet en drinkt. Vind je dit lastig dan kun je ook kiezen voor het 21 dagenmenu van Buiten Adem voor een goede start.

Bewegen is een belangrijk onderdeel van afvallen. Onderzoek laat steeds vaker zien dat bewegen gezond is. Daarnaast zijn krachtoefeningen van groot belang. Wil je beginnen met een gezonde leefstijl in combinatie met bewegen? Bij ‘Buiten Adem’ Sport&Leefstijl is dit onderdeel van het leefstijlprogramma.

Foto: John van Gelder

Maak van een gezonde leefstijl een gewoonte met Buiten Adem

11-09-2019    

DRUTEN - Wil je van gezond eten en bewegen een gewoonte maken, maar wil of kan je dit niet alleen?

Bewegings- en voedingsdeskundige Fedosja Mencke, eigenaresse van Buiten Adem Sport en Leefstijl, kan je daarbij helpen. Met haar praktijkervaring in de sport-, voeding- en leefstijlbranche geeft ze je graag de handvatten om op een verantwoorde manier je gezondheid te verbeteren en vooral om het behaalde resultaat te behouden.

Het leefstijlprogramma van Buiten Adem is speciaal ontwikkeld voor mensen met overgewicht/obesitas, mensen met Diabetes type 2, mensen met een hoge bloeddruk en mensen die een maagverkleining hebben ondergaan. In minstens 24 weken wordt er samen naar gedragsverandering toegewerkt. In kleine groepen of individueel beweeg je 2 keer per week actief. Zo haal je alles uit het programma.

'Het sportaanbod is gevarieerd en sluit aan op persoonlijke behoeftes. Dat maakt het leuk' vertelt Fedosja.

Daarnaast wordt je begeleid bij het aanpassen van je voedingspatroon. Dat begint met bewust worden van wat je eet aan de hand van een eetdagboek. 'Met kleine aanpassingen in het voedingspatroon kun je je leefstijl al verbeteren. Iedereen boekt vooruitgang op zijn eigen tempo', aldus Fedosja. Fedosja kijkt wekelijks naar de gemaakte stappen en geeft persoonlijke tips. De begeleiding in voeding en het sportprogramma worden ook afzonderlijk aangeboden.

 Bewegen & (na)kanker

 Fedosja is gespecialiseerd in oncologische revalidatie. Bewegen & (na) kanker is het eerste programma dat therapeutische oefeningen, fitness, gezonde voeding en leefstijl combineert.

Deze onderdelen vormen een harmonisch geheel.Het programma wordt in kleine groepjes gevolgd, wat motiverend is voor de deelnemers.

Vitaliteitstrainingen

De meeste begeleiding wordt aangeboden in Fedosja's eigen ruimte in Leefstijlcentrum de Remise in Druten. Daarnaast geeft ze regelmatig vitaliteitstrainingen bij bedrijven. Deze stimuleren medewerkers om bewust om te gaan met voeding en voldoende bewegen. Uiteindelijk zijn hier mooie resultaten mee te behalen, voor zowel bedrijf als werknemer.

Door Femke Pierlo (Maas & Waler)

Foto: John van Gelder

Buiten Adem van start in Druten

20-02-2019

DRUTEN - Met de start van Buiten Adem in leefstijlcentrum de Remise is Druten een klein-schalige sportgelegenheid rijker. Ondernemer Fedosja Mencke biedt vanuit haar sportzaal leefstijl- en beweegprogramma's voor specifieke doelgroepen, onder wie mensen met obesitas, diabetes II en kanker. Daarnaast verzorgt ze groepslessen voor senioren, zwangere vrouwen en pasbevallen moeders.

Met haar ervaring in de sport-,voeding- en leefstijlbranche geeft Fedosja deelnemers handvatten om op een verantwoorde manier hun gezondheid te verbeteren en het behaalde resultaat te behouden. 'De positieve benadering daarbij is ontzettend belangrijk. Werken aan je gezondheid kan je zoveel opleveren, maar sommige mensen vinden het lastig om die eerste stap te zetten. Door persoonlijke benadering, betrokkenheid, kleine groepen en programma's op maat hoop ik ook hén over de streep te trekken.' aldus Fedosja Mencke. 

Ze geeft aan dat het een kleine aanpassing  in iemand leef- en eetpatroon al veel kan bewerkstellen. Met haar trainingen en leefstijlprogramma's richt de Boven-Leeuwense zich op mensen die niet op een 'reguliere'sportschool terecht kunnen of zich daar niet thuis voelen. 'Mensen die chronisch ziek zijn bijvoorbeeld, mensen met obesitas, maar ook senioren.' Om de verschillende groepen deelnemers goed te kunnen begeleiden, volgde ze verschillende aanvullende opleidingen. Eén van haar specialisaties is het, op sportief vlak, begeleiden van mensen met kanker.

Leefstijlprogramma's

De leefstijlprogramma's voor mensen met overgewicht vormen vooralsnog de grootste tak binnen Buiten Adem. De programma's duren minimaal 24 weken,

waarbij de deelndemers twee keer per week gezamenlijk sporten. Door het bijhouden van een voedingsdagboek krijgt men inzicht in wat men dagelijks eet en drinkt. 'Het doel van dit
en drinkt. 'Het doel van dit programma is mensen bewust te maken van wat ze eten en hoeveelze bewegen. Door stap voor stap aanpassingen te doen in hun leef- en eetpatroon bewerkstelligen we een gedragsverandering. En tot op heden levert dat zeer positieve ervaringen op'.

Binnenkort start Fedosja met een beweeggroep voor zwangere vrouwen. 'Geen pufcursus', benadrukt ze, 'maar op een leuke en verantwoorde wijze fit blijven tijdens de zwangerschap. Ook is het mogelijk om in groepsverband weer in vorm te komen ná de bevalling.

Door  Maas & Waler

info@buitenadem-sport.nl